Kako izbrati sef?

Da bismo Vam olakšali kupovinu, pripremili smo za Vas nekoliko savjeta koje bi trebali uzeti u obzir kod izbora odgovarajuće blagajne ili sefa.

VELIČINA SEFA

Razmislite što ćete sve čuvati u sefu. Privatne - fizičke - osobe obično u njima čuvaju novac, nakit, kreditne kartice, osobne dokumente, vrijednosne papire, oružje i slično. Ako dokumente čuvate u registratoru onda je potreban veći sef.
Tvrtke - pravne osobe - u sefu obično čuvaju novac, mjenice, ugovore, vrijednosne papire, tehničku dokumentaciju, radne knjižice djelatnika i ostalu poslovnu dokumentaciju.
Preporučamo da napravite popis stvari koje mislite čuvati u sefu i ostavite si nešto praznog prostora, inače će sef ubrzo biti premalen. Tako dobivate potrebne unutarnje dimenzije sefa i potreban broj polica u njemu. Isto tako treba voditi računa o vanjskim dimenzijama sefa, jer prostor gdje ga mislite smjestiti može biti ograničen.

GDJE ĆETE SMJESTITI SEF?

Ima više vrsta sefova, možete birati između:

  • Ugradnih sefova, koje treba uzidati ili učvrstiti metalnim okvirom

  • Sefovi koji se ugrađuju u namještaj

  • Samostojeći sefovi - postavljaju se samostalno u prostor - možemo ih pričvrstiti na pod ili zid


OBRATITE PAŽNJU NA TEŽINU SEFA

TrezorNeki sefovi su vrlo teški, posebno to vrijedi za sefove sa visokim stupnjem vatrootporne zaštite. Zato prije kupnje treba provjeriti nosivost podloge gdje ga mislite smjestiti.

Isto tako, posebno kod teških sefova, vrlo je važno da unaprijed razmislite o načinu kako da se unese u prostor - dizalo, stepenište…

IZBOR ZAKLJUČAVANJA SEFOVA

Kod većih sefova možete birati između tri načina zaključavanja:

  • Dvostrani sigurnosni ključ

  • Elektronske kodne brave: Elostrar 1 ili VDS

  • Mehanička kombinacijska brava


dvobradi ključkombinacijska mehanska ključavnicaelektronska kodna ključavnica

Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke - zaključavanje s ključem je najjednostavnije ali možemo ga izgubiti, elektronska brava je jednostavna ali možemo zaboraviti kod, a kod kombinacijske brave možemo zaboraviti šifru koju smo sami izabrali.

NAPOMENA! Sva tri načina su jednako sigurna!


IZBOR STUPNJA SIGURNOSTI SEFA

Vrlo je važan pravilan izbor stupnja sigurnosti sefa, od njega ovisi za kakve iznose ćete zaštiti Vaše dragocjenosti. Predlažemo da se posavjetujete sa stručnjacima, provjerite sukladnost sa hrvatskim i europskim normama - npr. EN 1143-1 - i orijentacionim premijama kod osiguravajućih društava.

Vaša košarica je prazna.

Naroči brezplačni katalog

Proizvodi za vašo varnost in zaščito


Facebook